Asztali sörcsapolók

hogy mindig legyen hideg sör a vendég előtt

Hej szakácsok - Húsok - I. rész

6.990Ft

Húsok elé...

Nem tudok elfogatható, ész érvek alapján helytálló magyarázatot találni, kedves szelíd zöldségevő embertársaimnak annak bizonyítására, e könyvnek helye van az ő konyhájukban.
Nem, nincs semmi keresnivalója ott! Jól hiszik, bűnt követtem el azzal, hogy leírtam hogyan kell érző, élő lények testdarabjait trancsírozni, sóval bedörzsölve izzó vason megégetni. Nincs mentségem arra az ősi, vad vágyra, amit egy darab, fűszerekkel behintett, ropogósan pirosra sült szaftos HÚS iránt érzek. Ahogy megcsap illata, amint pörzsölődik a forró zsírban, felszínre jön vadállati ösztönöm. Olyanok, mik mindig nyugton maradnak, ha egy csodálatos parajpudingot, szójapaprikást, rostonsült brokkolit látok. De hogy cinikusnak ne tűnjek, ezeket az ösztönöket még az általam igen kedvelt sütemények, főzelékek sem ébresztik fel.
Csak a húsok...
Mindegy milyen fajtából lett kivágva. A zsenge pecsenyegalamb, az apró törpeharcsa, ökör hizlalt vesepecsenyéje, a nyúl gerince, disznó veséje, liba mája, a birka szagos gulyáshúsa, pulyka melle, lazac filéje, bárány combja... Az is mindegy hogyan lett megpuhítva. Főzve, párolva, roston vagy nyársra húzva, zsírban, vagy sütőben pirítva. Mártásos lével, raguval, vagy bebundázottan. Egészben, szeletelve vagy aprítva. Van egy rangsor húsfogyasztók közt, minek a csúcsán a legelvetemültebbek trónolnak. Közéjük tartozom, de erre nem vagyok büszke. Mert bizonyos abbéráció, perverzió az az élvezet, amit egy tatár bifsztek nyersen apró gyöngyökké aprított s így elfogyasztott bélszínfeje, egy angolosra sütött vesepecsenye szelet, a marha gyomrából főzött pacalpörkölt, vagy a véres hurka, roston sütött -az étlapról teljesen kihalt- borjúmirigy, a tojással összesütött birkahere iránt érzek. Az sem vall széplélekre, ahogy hiénamód ropogtatom fogaim között a sült kacsacomb zsírszaftokkal teli csontjait, a zsenge jérce kirántott szárnyáról a porcogókat, vagy ahogy a gerinccsontból zsíros pofával cuppogva kiszívom velejét. Imádatom a körömpörkölt iránt végképp a társadalmi ranglétra aljára taszít. Annak elfogyasztása nem egy polgári étkezés mintapéldája. Enyvtől ragadó újjak, zsíros állak, furcsa hangok mik kísérik az evést, de istenemre, megéri! Ennyit az én ízlésemről és ne többet! Ígérem mindenki találni fog saját -szelíd, médium, vagy vad- ízlésének megfelelő "vényt" a két húsos kötet csaknem 1000 receptjéből, amit az ő kedvenc húsából elkészíthet, megalkothat. Mert a húst lehet tagadni, elutasítani, utálni is. Zöldségfogyasztó embertársaim! Higgyétek el, bár tovább éltek, de mindig ti lesztek kevesebben...

Hej, szakácsok, szakácsok... Húsos I. kötetét ajánló szakemberek

Könyvespolc - Horváth Dezső rovata:
Gasztrofórum 2006. októberi számában jelent meg könyvemről az alábbi kritika... "Az elmult évtized rendkívül gazdag szakácskönyvkínálatának egyik legjellemzőbb vonása az, hogy a látványé lett a főszerep. A kiadók szabbnél szebb ételfotókkal csábítják a vásárlókat a könyvek megvételére, ami az esetek többségében be is jön nekik. Kiss Gyula és a Húsok első kötetének kiadója, a Brillat Chef Bt. szakított a "hagyományokkal" és a hangulatos illusztrációk mellett a tartalomra helyezte a fő hangsúlyt. Jól tették, mert olyan részletes és szakmailag kiválónak nevezhető leírást kapunk a húsok elkészítéséhez szülséges járulékos anyagokról, a húst adó állatokról és a húshoz való mártásokról, köretekről, főzelékekről és salátákról, hogy az példa nélkülinek nevezhető a magyar gasztronómiai könyvkiadás történetében. A szerző nem véletlenül ajánlja könyvét kezdőknek, haladóknak és mestereknek egyaránt. Az alapanyagok megismerésén át az étel elkészítéséig olyan részletes, új és érdekes tudnivalókat tartalmaz, hogy nem csak a háziasszonyok és a "hobbifőzők" forgathatják hasznosan, hanem a szakma bármely területén dolgozók is. Ha a készülőben lévő második kötet receptjei is hasonló színvonalúak lesznek, akkor Kiss Gyula megérdemelten fog bekerülni a legjobb szakácskönyvíró mesterek táborába."

Boros László Venesz díjas Mesterszakács:
Kedves olvasó! Tisztelet önnek mert tudását, ismereteit szeretné bővíteni. Manapság amikor egymást érik a szebbnél szebb, csodálatos fotókkal teli szakácskönyvek az üzletek polcain, ön mégis egy kevésbé a fényképekre épülő, inkább a tartalom sokszínűségében gazdag könyvet választott. E könyv szerzője sokévi főzés folyamán gyűjtötte a recepteket, ismereteket, így óriási anyagot halmozott fel és ad át nekünk főzni akaróknak. Úgy gondolom kezdőknek, hobbyból főzőknek és profiknak is nyújt újat és érdekes ismereteket. Alapanyagok megismerésén át az étel elkészítéséig egyéni rendszer szerint csoportosítja a recepteket. Alapos átfogó ismereteket nyújtó könyv néhol megtűzdelve a családi tűzhely környéki élményekkel. Szívesen ajánlom a főzni szerető valamennyiüknek.

Hajdú Zoltán Szakács, szakoktató:
Hiánypótló munka a szakirodalomban! Olvasmányos összefoglalója a szakma és a nyersanyagismeret mindazon tartalmának, melyet illik tudni mindazoknak, akik mint főzni szeretők veszik igénybe. Az író középpontba helyezi a gasztronómiát, mint az élet örömeinek és a mindennapok szebbé tételének egyik fontos összetevőjét, A könyv rávilágít a már feledésbe merülő ételek értékeinek megőrzésére azáltal, hogy a szakácsot tisztelni, becsülni és óvni kell! Gratulálok.

Kiss Tamás mesterszakács:
Ha kis országunkban csak minden tizedik szakács szeretné ennyire szakmánkat, mint e könyv szerzője, gasztronómiánk magasan legjobb lenne a világon.

Poprádi Kálmán mesterszakács:
Ajánlom mindenkinek, eme újabb remekművet, bárhol is jár a "generációk lépcsőfokán" Tisztelettel gratulálok.

Rédai Attila mesterszakács:
Vannak szakácsok, akik versenyeik eredményeivel és mindennapi munkájukkal nevesítik a szakma hírét. És vagytok ti, akik szakmai tanács és iránymutató könyveik megírásával. Minden elismerésem, csak gratulálni tudok neked ehhez a könyvhöz.

Tóth Lajos mesterszakács:
Végre egy igazi összefoglaló könyv! Ami segítséget nyújthat a szakmában bármilyen szinten dolgozó kollégának. Igazi remekmű, minden elismerésem a tied!


Megveszem:

  • 47 db. eladó


Termék beszállítási dátuma 2007 január 13, szombat.

Az alábbi termékeket ajánljuk:online pharmacy